Zašto je poseban narod Butana: Država srećnog i dugovječnog naroda, zatvorena za turiste

Butanci ne slave rođendane kao mi, niti pamte datum kada su rođeni. Onoga trenutka kada otkuca Nova godina, svaki stanovnik zemlje postaje godinu dana stariji.


Upoznajte Butan - misterioznu zemlju koja se nalazi između Indije i Kine, koja je bila zatvorena za turiste sve do 1974. godine! Danas, svako ko ima dovoljno novca i spreman je da obavi neverovatan broj formalnosti, može da poseti ovu jedinstvenu kraljevinu.

Zapravo, gotovo svako, jer kralj Butana Džigme Kesar Namgiel Vangčuk i dalje pokušava na najrazličitije načine da ograniči broj turista koji dolaze, piše Stil.kurir.rs. Šta je tako posebno u ovoj maloj zemlji? Predstavljamo vam 14 najzanimljivijih činjenica o Butanu:



1. Zemlja koja je jedva pristala na moderne tehnologije: Do 1999. godine, u Butanu su internet i televizija bili zvanično zabranjeni. Ipak, bilo je nemoguće izolovati zemlju od modernih tehnologija, pa je kralj odlučio da popusti. Tako je Butan postao poslednja zemlja na svetu koja je počela da koristi televizor.

2. Imaju ministra za sreću: Kako bi brinuli o unutrašnjem miru stanovništva, 2008. godine u Butanu je formiran Nacionalni komitet za sreću. Postoji i ministar za sreću i svake godine se meri količina sreće u narodu. 3. U Butanu nema beskućnika: Jednostavno, ovde niko ne živi na ulici.



Ako čovek izgubi svoj dom, samo treba da se javi kralju, koji ćemu tada dati deo zemlje na kojem može da izgradi kuću i gaji povrće. 4. Besplatna zdravstvena zaštita: Svaki stanovnik Butana ima pravo na besplatnu medicinsku negu. Koriste se i zvanična i narodna medicina, a pacijent sam bira na koji način će ga lečiti.

5. Nacionalni način odevanja: Svi Butanci nose tradicionalnu odeću. Muškarci nose teške tunike do kolena, a žene dugačke haljine. Društveni status razlikuje se prema boji odeće i šalu prebačenom preko levog ramena. Na primer, obični ljudi nose bele šalove, dok plemstvo i monasi nose žute. 

6. Totalna zabrana duvana: Kralj Butana doneo je zakon kojim se zabranjuje uzgajanje, žetva i prodaja duvana u čitavoj zemlji. U Butanu je nemoguće kupiti cigarete i na to se strogo pazi, pa turisti pušači koji dolaze na granici moraju mnogo da plate ako žele da unesu cigarete sa sobom.

7. Briga o životinjama i prirodi je veoma važna: Butan je zemlja izuzetno zabrinuta za ekologiju i prirodu. Oni posebnu pažnju obraćaju na drveće, pa su tako 2015. godine Butanci oborili svetski rekord, zasadivši za sat vremena čak 50.000 stabala.

stil.kurir.rs

Pokreće Blogger.