Savjeti stručnjaka za roditelje: "Zar vi ne vidite šta vam kćerke rade po kafanama"

Današnji roditelji slijepo vjeruju svojoj djeci, pa kada dadnu dozvoli svojoj kćerci da prenoći kod drugarice i rade domaće zadatke, nisu ni svjesni da je ona možda negdje drugdje. 


Tinejdžeri ne razmišljaju racionalno i zbog toga se može svašta očekivati od njih. Zbog toga sve više imamo mladih cura koje petkom i subotom veče penju se na stolove kafana i klubova sa flašom alkohola u ruci. Dobar roditelj treba biti uključen u život svoje djece.

I to na način da zna što mu se događa, što ga zanima i veseli, koji su mu planovi, a poželjno je razgovarati s roditeljima prijatelja svog djeteta.Roditelji trebaju biti informiran i gdje njegovo dijete provodi svoje slobodno vrijeme, s kim je i što radi, a posebno je važno da dijete dočekuju budni nakon večernjeg izlaska.



Na taj način roditelj može obratiti pozornost na djetetov izgled, govor i ponašanje. Roditelji su model ponašanja svojoj djeci. Djeca prihvaćaju roditeljske vrijednosti i stavove te ih prenose i na odnose sa svojim prijateljima, stoga budite pozitivan primjer i razmislite kakve poruke svojim stavovima i svojim ponašanjem šaljete djetetu.

Ključna stvar vezana za pijenje alkohola među mladima jest velika opasnost za njihovo zdravlje. Njihov mozak znatno je osjetljiviji na oštećenja koja nastaju kao posljedica pijenja alkohola; dolazi do oštećenja živčanih stanica, javlja se zaboravljivost, smetnje pamćenja i učenja.



Mladi nisu svjesni opasnosti, a ponekad nisu ni njihovi roditelji. Zapravo je njegovanje bliskog odnosa roditelja i djeteta samo za sebe odgojna metoda. Često će više utjecati na djetetovo ponašanje ako ga uzmemo u krilo i nježno upozorimo nego sva vika.

Tinejdžeru će više pomoći razuman razgovor nego ljutite prodike. Nemojte misliti da njegovanje odnosa s djetetom znači da mu trebate postati prijatelj. Vašem djetetu nije potrebno da mu budete prijatelj, nego učitelj, nježan, pažljiv i mudar učitelj.

Pokreće Blogger.