Savjeti nutricioniste: Keto ili Hrono ishrana - Koja je bolja?

Prije nego što započnete bilo koju dijetu bitno je da se dobro o njoj informišete i saznate sve.


Leto nam stiže…Što se jelo, jelo se. Što se preterivalo, preterivalo se. A sad svi na popravni, jer za to još ima vremena do odlaska na letovanje! Za vraćanje u normalu često je najefikasnija restrikcija. Nekoliko vrsta ishrane su popularne ovog proleća.

Keto ishrana ima sve više i više sledbenika. „Keto“ u keto ishrani potiče od činjenice da omogućava telu da proizvodi male molekule goriva koji se nazivaju „ketonska tela.“ Ovo je alternativan izvor goriva za telo, koji se koristi kada je nivo šećera u krvi (glukoze) u nedostatku.



Ketonska tela se proizvode ako jedete veoma malo ugljenih hidrata (koji se brzo razlažu u šećer u krvi), i samo umerene količine proteina i masti (višak proteina se takođe može pretvoriti u šećer u krvi). Program hrono ishrane dr Gifing je patentirani program koji je osmislila pre 15 godina, odnosno 2003. godine.

Radi se o individualnom pristupu, koji dovodi u optimalnu ravnotežu fiziološke procese u organizmu, sprečava oboljenja kod ljudi i leči postojeće metaboličke poremećaje. Taj program ne podrazumeva brojanje kalorija, merenje težine namirnica i određivanje količina hrane.




Već se vodi računa da postoji jednak protok vremena između obroka, pravilna raspoređenost obroka, i ispravno kombinovanje namirnica za određeno doba dana. Za svaku osobu se može precizno pripremiti potpuno individualni princip dijetalne ishrane.

Ovakav režim daje izvanredne rezultate u terapiji ne samo gojaznih ljudi, već i dijabetičara, kao i kod ostalih osoba sa digestivnim i drugim zdravstvenim tegobama. Prije nego što krenete na dijetu dobro razmislite koja bi vam bolje pasala i koju biste mogli iznijeti.

Pokreće Blogger.