Profesorica Katarina: "Ako je žena sama poslije 30-te tretiraju je kao da je šugava"

Kako žene stare tako se na njih vrši pritisak u slučaju da su same i da se nisu skrasile.


Ženi u ovom društvu nikad nije bilo lako. Razgovarali smo sa visokoobrazovanim mladim ženama koje su napunile 30 godina, a još nemaju nameru da se udaju, niti da rađaju decu. Neke od njih su ubeđene da se to nikad neće ni dogoditi. Evo šta je Katarina rekla.

Katarina (33), profesor engleskog jezika i prevodilac "Svi me gledaju u smislu – kako se usuđuješ da udišeš kiseonik, a da nisi rodila decu i udala se". Ako je žena sama poslije 30-te tretiraju je kao da je šugava. Dok sam studirala, bilo je ovako - nemoj da se zaljubiš jer nećeš završiti fakultet. Čim završiš fakultet, onda se podrazumeva da nađeš dečka i da se udaš.



Pošto se to kod mene nije desilo, kad god kad dođem u roditeljsku kuću, odmah je pitanje – da li si nekog našla, i omiljena konstatacija moje babe – opet si došla sama. Moji roditelji bi najviše voleli da nisam završila fakultet i da sam se udala.

Iako imam dobar posao i dobro zarađujem, to je nebitno, jer sam sama i odmah se pitaju šta ja više čekam. Mislili su da sam lezbejka, pa mi je majka objašnjavala kako meni treba muškarac u životu. Čisto da naglasim, nisam lezbejka. Samo nisam još uvijek pronašla nekog.



Moji se vode devizom da su se svi iz naše familije bračno ostvarili, pa neću valjda ja biti jedini izrod. Ponekad mi je žao što nisam našla nekog, ali ne bio kraj sveta da se ne udam. Ipak, bih bila smorena ako ne bih imala dete, pa kako god se to realizovalo.

Najgora je konstatacija – vreme ti je. Možda je za tebe nešto vreme da se uradi, ali meni nije. Kad široke narodne mase to kažu, a ne znaju tvoja trenutna razmišljanja, odnosno, da li planiraš narednih godina da se posvetiš karijeri ili želiš samo da se zezaš – klabing, usputni seks i ostalo. Svako treba da radi onako kako misli da je najbolje za njega. Nema tu instinkta, mi danas sve radimo da bismo sebi obezbedili i sredili život.

Pokreće Blogger.