Ne vjerujte svemu što čujete: Soda bikarbona se ne bi smjela koristiti u nekim situacijama

Soda bikarbona je dar prirode i može se upotrijebiti na sto načina, ali bolje bez pretjerivanja.


Osim za oralnu uporabu, soda je odlično prirodno sredstvo za čišćenje svih površina u kućanstvu te se često koristi u kombinaciji s jabukovim sirćetom. Ova dva proizvoda predstavljaju najbolji način za čišćenje životnog prostora kod osoba alergičnih na brojna sredstva za čišćenje puna kemikalija.

Unatoč brojnim dobrobitima, poželjno je sodu bikarbonu konzumirati unutar normalnih granica jer ipak predstavlja blago abrazivno sredstvo. Ovo je također poželjno kod sode bikarbone za zube, njegu kose ili kože.. Soda bikarbona je veoma moćan prah koji se koristi u pripremi poslastica.



Osim toga efikasno deluje i kao prirodni lek i za čišćenje doma,za kuhanje, za ljepotu - skoro za sve na šta pomislite.  Ona je pravi dar prirode.Ali, u jednom slučaju morate biti posebno oprezni i ne pretjerivati sa njom. Reč je o čišćenju aluminijumskih predmeta.

Trudite se da ne ostavljate sodu bikarbonu dugo u dodiru sa aluminijumskim predmetom ili još bolje da ne praktikujete ovakvo čišćenje. Nakon što ste aluminijumski predmet oribali sodom, odmah ga isperite s vodom. Ukoliko to ne uradite, predmet će pod uticajem sode promeniti boju.



Ukoliko imate antikno srebro, izbegavajte da ga čistite sa sodom bikarbonom kako ga ne biste oštetili. Medicinska soda bikarbona niti bilo koja druga soda ne može direktno utjecati na sprječavanje ili suzbijanje nekih većih oboljenja i poremećaja.

Kod njenog unosa u većim količinama u organizam (što se retko kada može da dogodi ako se koristi samo za pranje zuba, mada je kod sasvim male dece i moguće ) može doći do pojave retkih stolica i proliva, da utiče na pH vrednost krvi, zbog viška natrijuma da povećava krvni pritisak da se stvaraju edemi i kamen u bubrezima. Zato ne bi trebalo dozvoliti da deca gutaju veće količine.


stil.kurir.rs

Pokreće Blogger.