Najstariji čovjek na planeti nas je napustio: Za života nas je savjetovao 5 stvari

Sa svoje 123 godine proglašen je za najstarijeg čovjeka na svijetu. Živio je običan život i uvijek imao dobre savjete za druge. Po njegovim rječima najbitnije je izbjeći poroke.


Rus Apaz Ilijev, kojeg je Rusija proglasila najstarijim čovekom na planeti, preminuo je u 123. godini. Ruski mediji prenose da je Ilijev preminuo nakon što je konačno otkrio svojoj porodici tajnu dugovečnosti - spavanje svake noći bar 11 sati!

Osim toga, vremešni Rus nikada nije pio alkohol, nije pušio i nikada nije uzimao tablete protiv bolova niti bilo kakve druge. Ilijev je imao osmoro dece. Radio je od svoje sedme godine kao pastir, a od 1917. do 1922. godine borio se u Ruskom građanskom ratu na strani Crvene armije.



1944. godine Staljin ga je deportovao zajedno sa ostalim pripadnicima etničke grupe Ingušeti u Kazahstan, gde je živeo veoma siromašno. Predsednik današnje Republike Ingušetija, Junus-Bek Evkurov, objavio je: "Naš najstariji čovek i najstariji stanovnik rusije Apaz ilijev preminuo je u 123. godini".

Za života imao je nekoliko savjeta da podjeli sa nama. Nikada nije zapalio duvan. Apaz je govorio kako mu nije jasno da postoje ljudi koji sami sebi žele zlo. "Znaju da im nešto šteti i opet to rade. Najtužniji dio toga je što će se kasno pokajati i poželjeti vratiti na ispravan put".



Nikada nije pio alkohol. "Alkohol nikome ništa dobro nije donio. To je nešto što izobliči čovjeka i psihički i fizički, i više će nanjeti štete nego radosti. Svaki porok je loš, i treba bježati od njega glavom bez obzira. Uredu je popiti čašicu, ali više ipak ne.

Nikada nije pio tablete. "To je sve marketing i način da pojedine kompanije zarade novac. Ja sam svaku bol momački pretrpio i ništa mi nije falilo bez tih tableta. Štaviše, bez tableta sam proglašen za najstarijeg čovjeka - pa se malo zapitajte koliko su one dobre.

Pokreće Blogger.