Možda se iznenadite: Koja je idealna razlika u godinama među supružnicima

Mnogi ljudi misle da je idealna razlika u godinama do 4 godine. Međutim, šta kaže statistika?


Kažu da prava ljubav ne poznaje godine, no izgleda da nauka ne potkrepljuje tu tvrdnju. Studija provedena na Univerzitetu Emory u Atlanti pokazala je da razlika u godinama između partnera ima velik utjecaj na uspjeh veze, piše Good Housekeeping.

U istraživanju u kojem je sudjelovalo 3.000 parova, naučnici su otkrili da parovi s razlikom u dobi od pet godina imaju 18 posto veću šansu za prekid od parova koji su vršnjaci. Taj postotak skače na 39 posto kod parova s razlikom u dobi od 10 godina te na nevjerovatnih 95 posto u slučajevima gdje se radi o razlici od 20 godina.Izgleda da su rezultati samo potvrdili već uvriježeno mišljenje u narodu, a formula uspješne ljubavne veze zvuči poprilično jednostavno - što je manja razlika u godinama, to je veća šansa za uspjeh. A pitate li se koja je idealna razlika, naučnici kažu da najviše šanse za uspješnu vezu imaju parovi u kojima je jedna osoba od druge starija tek godinu dana, prenosi Index.

Naravno, kao uvijek, i u ovom slučaju postoje iznimke, koje su tu samo kako bi potvrdile pravilo. Kvalitetna veza i odnos između partnera ovise o nizu faktora. Razumijevanje, odricanje, požrtvovnost i naravno, ljubav ključni su za uspjeh svakog braka i veze, no čini se kako se kvaliteta veze može mjeriti i u brojkama.Suprotno tome, veze u kojima je muškarac stariji 20 godina ili više imaju najmanje šanse za kvalitetan zajednički život! Dokazano je kako žene emotivno sazrijevaju puno ranije od muškaraca te je razmak od 3 do 5 godina dovoljan da bi partneri bili na istoj emocionalnoj razini.

S druge strane, partneri različitih generacija gotovo sigurno će imati različite poglede na životne vrijednosti, drugačiji ukuse i stavove, zbog čega s vremenom može doći do nerješivih nesuglasica. Kakva su vaša iskustva? Podijelite ih s nama u komentarima…

Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin - www.infpult.info

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.