Brzo rješenje za veliki problem: 5 genijalnih trikova za začepljen i smrdljiv odvod

Zapušen i smrdljiv odvod je noćna mora svake domaćice jer pored toga što otešava čišćenje i higijenu kuhinje taj neugodan miris se širi svuda po vašem domu.


Svima smeta kad osjetimo neugodan miris iz odvoda, ali srećom, postoji jednostavno rješenje za ovaj problem. Sifon, sudoper ili odvod najbolje je čistiti jednom tjedno. Tako ćete spriječiti nastanak bakterija i stvaranje neugodnih mirisa do kojih najčešće dolazi zbog ostataka hrane koji se talože u odvodu.

Na tržištu postoje razna kemijska sredstva s kojima ćete se riješiti smrada u odvodu. No, često uopće ne morate posezati za kupovnim sredstvima jer ovaj problem možete riješiti s domaćim pripravcima. Sirće je veoma zahvalno sredstvo tijekom mnogih kućanskih poslova.



Tako i za uklanjanje smrada iz sifona, sudopera ili odvoda. U kombinaciji sa sodom bikarbonom može biti veoma učinkovit. Napravite otopinu od ova dva sastojka – dovoljna je čaša sirćeta i pola čaše sode bikarbone. Pomiješajte ih i usipajte u odvod.

Nakon što pjena nestane u odvod ulijte vruću vodu, a ubrzo i hladnu. Ova metoda neće samo ukloniti smrad iz sifona, sudopera ili odvoda, već je korisna i za njihovo odštopavanje. Do neugodnog mirisa dolazi jer se skupljaju ostaci hrane, zbog toga trebate paziti da vam ne idu baš u odvod.



Može doći do začepljenja. Potrudite se da redovno čistite, kako ne bi došlo do toga i skupljanja bakterija. Nema potrebe da koristite hemikalije koje mogu biti štetne po vaše zdravlje. Ovo će ukloniti i najtvrdokornije mrlje, otčepiti odvod i riješiti problem neugodnog mirisa.

Tačan postupak izvedite na sledeći način: - 400 ml sirćeta - 3 kašike sode bikarbone - 5 litara vode Prvo uspite sodu bikarbonu, a onda dodajte malo po malo sirćeta. Pazite jer će zapjeniti. Malo pokrijte i pripazite. Ostavite nekoliko minuta da djeluje, a onda prospite vodu.

Pokreće Blogger.