Zašto se kosa brzo masti: Obratite pažnju na šampon koji koristite i na ishranu

Masna kosa stavlja nas na muke, jer se već drugog dana nakon pranja razdvaja na tjemenu. 


Genetika je važan faktor, ali i navike igraju veliku ulogu u tome koliko tjeme proizvodi sebuma, supstance koja utječe na to kakva će kosa biti: suha, masna ili normalna. Pranje češlja: Morate redovno prati četku i češalj, jer ako ih koristite duže vrijeme a da ih niste oprali, prljavština s njih prijeći će na kosu.

Veoma je važno da prestanete dirati kosu. Ruke su prljave i često znojne pa sve što se nalazi na njima, prenosite na kosu, što je itekako masti. Dovoljno šampona ili pogrešan šampon: Pogledajte sastojke šamona, jer postoje šamponi namjenjeni za suvu kosu koji ne sadrže jake sulfate koji su odgovorni za temeljno pranje kose.Prilikom pranja kose ne smijete nanositi premalo šampona. Zbog toga bi kosa mogla postajati sve masnija. Ulje i odumrle ćelije kože tada se talože na vlasištu i otežavaju kosu. Ni stalno korištenje suhih šampona nije preporučljivo, jer se oni tako mogu taložiti na tjemenu.

Ne peglajte često kosu: Ako svakog dana peglate kosu, to može dovesti do toga da ona izgleda još masnije. A osim toga, ispeglana kosa leži uz glavu i dolazi više u kontakt s licem i tako izgleda masnija. Zato prorijedite peglanje i pronađite neku ležerniju frizuru koja vam pristaje.Poboljšajte ishranu: Da biste kosu održali duže čistom, pokušajte smanjiti unos masti i pržene hrane. Isto važi i za šećere, bijeli hljeb i konzerviranu hranu. Umjesto ovih namirnica, potrudite se da unosite što više voća i povrća, mliječnih proizvoda, nemasnog mesa i oraha.

Na ovaj način će znojne žlijezde smanjiti aktivnost na minimum. Koristite marame, trake, rajfove... Ne izbegavajte ukrase za kosu. Koristite marame, rajfove, trake i druge stvari koje mogu prikriti činjenicu da ste sinoć preskočili pranje kose. Ako imate šiške, možete oprati samo njih, a ostatak kose vežite u rep i ukrasite zanimljivom trakom.

Čak i ako imate kratku kosu, ovo vam može pomoći. Češljanje prije spavanja: Ponekad ste uvečer umorni i jedva čekate da legnete u krevet, ali ne zaboravite da počešljate detaljno kosu prije spavanja, a zatim je skupite u lagani rep ili pletenicu. Ujutro nećete imati problema sa masnom kosom.

Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin - www.infpult.info

Napomena: Ukoliko preuzimate sadržaj ovog članka OBAVEZNI ste da nas navedete kao izvor uz linkovanje našeg članka.

Pokreće Blogger.