Zanimljiva otkrića: Muškarci koji pomažu u kući bi mogli biti bolji muževi i očevi

Mnogi ih nazivaju papučarim, međutim istraživanja pokazuju da su oni bolji od drugih.


MUŠKARCI koji pomažu u kućanskim poslovima imaju djecu koja se bolje snalaze u društvu, a ženama su privlačniji, pokazalo je najnovije istraživanje američkih sociologa. Scott Coltrane i Michele Adams sa sveučilišta California analizirali su rezultate nacionalnog istraživanja.

Otkrili da se djeca školske dobi koja s očevima obavljaju kućanske poslove bolje slažu sa školskim kolegama i imaju više prijatelja. Štoviše, oni će biti poslušniji u školi, te manje deprimirani i povučeni od ostale djece, ističe se u priopćenju Američkoga društva za promicanje znanosti.



"Kad očevi sudjeluju u kućanskim poslovima, to djecu uči suradnji i demokratskim vrijednostima unutar obitelji", kazao je Coltrane, koji proučava promjenu uloge očeva u obiteljima. "Nekad su muževi pretpostavljali da će žena obaviti sve kućanske poslove i odgajati djecu.

Ali danas žene rade gotovo jednako mnogo kao i muškarci pa oni moraju preuzeti dio odgovornosti za kuću i odgoj." Prema rezultatima istraživanja ženama su muškarci koji pomažu u kući privlačniji.
To je zato što su žene tada pod manjim stresom uzrokovanim pokušajem pronalaženja ravnoteže između posla i doma.



Ali i zato što pomoć u kući doživljavaju kao znak ljubavi i potpore. Iako u takvim obiteljima obično izbijaju svađe oko toga što će tko napraviti, njihov je odnos ipak bolji. Coltrane i Adams analizirali su rezultate studije o razvoju djece provedene u sklopu istraživanja dinamike prihoda.

Studija je obuhvatila 3.563 djece i njihovih roditelja. Prema rezultatima tog istraživanja, očevi i dalje obavljaju manje kućanskih poslova od majki, ali sve više samostalno preuzimaju odgovornost za zadaće poput kupnje namirnica i odvođenja djece u školu. Iako većina Amerikanaca u kući i dalje ostaju samo pomagači, ipak sve više sudjeluju u svakodnevnim kućanskim poslovima poput kuhanja i pospremanja.

Uz to, današnji muškarci češće grle djecu i pokazuju emocije nego prije nekoliko desetljeća. Ukratko, tvrde istraživači, barem neki očevi sve više počinju sličiti majkama. Među preostalim rezultatima istraživanja, navodi se da se očevi u prosjeku tri sata dnevno bave djecom školske dobi, što je velik porast u odnosu na prethodna desetljeća.

Pokreće Blogger.