Stara svadbena vjerovanja: Mlada bi trebala pojesti ljubičicu i pripaziti da joj ne ispadne nož

Vjekovima se stvaraju vjerovanja i običaji kojih se neki pridržavaju a neki ne. Izdvojili smo neka najzanimljivija vjerovanja koja su se provlačila kroz istoriju našeg naroda.


Pre stotina godina vladalo je verovanje da ako dodirnete mladu pratiće vas sreća, a još veća radost bi vas čekala ako s nje iscepate deo venčanice ili vela. Kako ne bi bile u centru pažnje i da im zvanice otimaju venčanicu i veo, mlade su počele da bacaju bidermajere.

Na taj način su privlačile goste da jure buket umesto nje. Za ljubav i svadbu u narodu uvijek ima mnogo vjerovanja. Ovo su neka od njih: Kada se dvoje sudare glavama u želji da nešto podignu, zavoljet će se. Ako uvijek pojedeš sve iz tanjira, imat ćeš lijepog muža ili ženu.Kad se za tebe zakači neka grana, znak je da te neko obožava. Granu ne treba da gaziš, već da je rukom skloniš. Ruža iz čije sredine raste pupoljak je “vjerenička ruža”. Ako je pronađeš, to znaći da ćeš se brzo udati ili oženiti. Ako ti trn zapne za haljinu, to je znak nečije skore svadbe na kojoj ćeš biti i ti.

Da bi otjerala nepoželjne prosce, sa sobom nosi cvijet rena. Prvu ljubičicu koju u proljeće pronađeš, pojedi, jer će te cijele godine voljeti tvoji najbliži. Ako nađeš jaje sa dva žumanceta neko će se uskoro vjenčati. Ako u garderobi nađeš bijeli konac na tebe misli crni momak- djevojka i obrnuto.Ako ti ispadne nož i zabode se, doživjet ćeš nevjeru od osobe koju voliš. Nemoj da mijenjaš vjerenički prsten da ti se život ne bi promijenio. Ako na dan vjenčanja pada kiša, nevjesta će puno plakati u tom braku. Kiša takođe može biti simbol loše sreće iz prošlosti koja prati.

Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin - www.infpult.info

Napomena: Ukoliko preuzimate sadržaj ovog članka OBAVEZNI ste da nas navedete kao izvor uz linkovanje našeg članka.

Pokreće Blogger.