Savjeti stručnjaka: "Umjesto što djeci dajete vještačke vitamine bolje ih dobro nahranite"

Mnogi roditelji čine greške kada već maloj djeci počnu davati vitaminske dodatke.


Jesu li multivitamini i dodaci prehrani dobri za djecu? Neki stručnjaci kažu da, a neki kažu ne. Oni koji podržavaju konzumiranje multivitamina kažu da su takvi nadomjesci jedini dobar izvor esencijalnih vitamina kod djece koja ne vole jesti ili su izbirljiva.

Oni koji su protiv multivitamina, pak, tvrde da čak i najizbirljiviji mališani mogu dobivati dovoljno nutritijenata iz redovite prehrane. Naime, neka istraživanja pokazala su da su predškolci, kojima je bilo dozvoljeno da jedu što žele i kada žele, sami od sebe uspostavljali uravnoteženu prehranu, kao da instinktivno znaju što njihov organizam treba.



Vitamin koji djeci najviše nedostaje jest vitamin D. Neki stručnjaci upozoravaju da se nedostatak ovog vitamina pretvara u pravu epidemiju, jer se on u organizmu obnavlja izlaganjem sunčevim zrakama. Ali djeca danas sve manje borave na otvorenom i imaju sve manje vrlo važnog D vitamina.

Osim zdrave i raznolike prehrane, kontroliranog boravka na suncu, za unos vitamina u dječji organizam iznimno su važna i vlakna. Djeca koja ne unose u organizam namirnice bogate vlaknima, često imaju problema sa neregularnom probavom i zatvorom.



Osim toga, vlakna su bogata gotovo svim esencijalnim vitaminima i nutritivno su vrlo bogata. Namirnice bogate vlaknima su: integralne žitarice i proizvodi od žitarica, povrće, voće i sjemenke. I na kraju, najbolji način da obogatite dječju prehranu i opće zdravstveno stanje jest da jedu raznovrsnu i zdravu hranu.

A kod uzimanja nadomjesnih vitamina, pripazite da im dajete doista samo one vitamine koji im u redovitoj prehrani, iz ovog ili onog razloga, nedostaju. Prilikom uzimanja bilo koje grupe vitamina, poželjno se prethodno posavjetovati s liječnikom.

Pokreće Blogger.