Pravila u braku iz prošlog vijeka: "Kuhajte mu i ne prigovarajte inače će otići drugoj"

Nije nepoznata činjenica da su žene u prošlom vijeku bile u nezahvlanoj poziciji. Razlika tada i danas je ogromna, što ćete vidjeti najviše po načinu na kojeg su prije savjetovali.


Ovaj tekst vjerojatno će šokirati feministkinje, ali da, ovo su savjeti koji su se davali ženama pedesetih godina prošlog vijeka. Ljubav ide kroz želudac. Ako su željele da njihov suprug bude zadovoljan, mogle su zaboraviti na seksi donje rublje i inteligentne rasprave.

Stručnjaci iz 50-ih smatrali su da ljubav ide preko želuca. Kako ih muž ne bi ostavio zbog gladi, žene su uvijek morale paziti da pripreme “poštenu večeru”. “Društveno okupljanje, poslijepodnevni čaj ili bilo što drugo nije opravdanje da večera ne bude pripremljena na vrijeme.



Bitno je da dočeka supruga kada dođe kući nakon napornog radnog dana”, napisao je A.H. Tyere u svojem općeprihvaćenom priručniku iz 1951. naslovljenim zadovoljstvo i sretan brak. No, nije bilo dovoljno samo skuhati ukusan obrok nego su žene morale održavati određene standarde.

Jedan od njih je bio savršeno izglačani stolnjak i lijepo uređena spavaća soba s finom posteljinom. Žene koje su “konstantno pripremale nejestivu hranu, hladnu i bezokusnu, koju su servirale na kuhinjskom stolu preko kojeg su raširile tek kuhinjsku krpu.



S obzirom na to da je bilo jako teško razvesti se, postojalo je mnoštvo savjeta kako produljiti trajanje braka. Obično su žene bile te koje su morale usrećiti muškarce, a to je svakako isključivalo bilo kakvo prigovaranje. “Iako muškarac može dugo slušati prigovore, vjerojatno to neće zauvijek trpjeti.

Njemu je potrebna tišina kako bi pronašao svoj mir i učinio život podnošljivim pa nemojte da to traži izvan vašeg doma. A mogao bi”, jedan je od savjeta za sretan brak. “Ako želite miran obiteljski život, morate naučiti dati suprugu što želi i na taj mu način pomoći da kontrolira svoj temperament”, savjetovala je kolumna.

 U slučaju da je neka žena imala tako sjajnog muškarca koji bi je izvodi u restorane, žena je imala dvije uloge: znati gdje joj je mjesto i paziti kako sjedi. Ona nije smjela ništa naručiti sama, čak ni čašu vode – to je sve činio muškarac jer je on, naravno, najbolje znao što joj je potrebno.

Pokreće Blogger.