Ma da li je moguće: Istraživanja pokazuju ko više vara u vezama i zašto

Istraživanja su se pozabavila temom prevara i nevjerstva i ustanovili su ko više vara prema rezultatima ispitivanja. Mnogima će ovo zvučati kao neistinito - ali tako je.


Najnovije istraživanje kazuje kako su žene sklonije nevjeri od muškaraca, barem tako tvrdi američka autorica dr. Wednesday Martin, a sve je opisala u svojoj knjizi. Sve u što vjerujemo o varanju je neistina«. Prema njezinom istraživanju, žene se puno prije nego muškarci umore od monogamnog odnosa.

Ona tvrdi da je ženski libido opasno podcjenjen. - Ženama brže dosadi monogamni partnerski intimni odnos nego muškarcima. Većina ih doživljava ozbiljan pad želje u razdoblju od prve do treće godine u odnosu. Kad bi mogle biti s novim partnerom ili čak robotom njihova bi se želja vratila - tvrdi znanstvenica.



Znanstvenici sa sveučilišta Western Australia skupini od 1500 ispitanika pokazali su fotografije 189 bijelaca (101 muškarca i 88 žena) koji su prije toga odgovarali na pitanje jesu li bili nevjerni svojim partnerima. Ispitanici su ta lica trebali poredati po kategorijama od 1 do 10 ovisno od toga je li bilo "iznimno vjerojatno" do "malo vjerojatno" da su bili nevjerni.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Royal Society Open Science pokazuju da su i muškarci i žene točno 'pogađali' preljubnike ali ne i preljubnice. Ranija istraživanja provedena u svijetu o preljubima pokazuju da je 70 posto ljudi u više od 50 različitih kultura izvijestilo da je pokušalo oteti partnera druge osobe a 60 posto tvrdilo je da je u tome uspjelo.



Znanstvenici nisu željeli samo utvrditi mogu li muškarci i žene uočiti potencijalnu nevjeru kod pripadnika suprotnog spola nego i je li moguće otkriti preljubnika, pripadnika istog spola. Znanstvenici su kazali kako rezultati nisu bili očekivani.

Muškarci su uspijevali otkriti suparnike no žene su bile poput sfingi i njih nisu mogli 'provaliti' ni muškarci ali ni žene. - Uzevši sve u obzir i muškarci i žene pokazali su iznadprosječnu točnost za razotkrivanje lica muškaraca no ne i za lica žena. Doživljaj nevjere doista se može skrivati u licu muškarca - napisali su znanstvenici.

24sata.hr

Pokreće Blogger.