Ako želite odgojiti sretno i zahvalno dijete - Trebali bi imati na umu 5 principa

Odgajanje djeteta je "posao" koji zahtjeva mnogo muke, truda i ulaganja. Ako već želite da to uradite kako treba važno je da znate neke glavne stvari.


Postoji 5 vežbi koje vam mogu pomoći da vaspitate zahvalno dete: 1. Poklon dana: Preporučljivo je da to radite svakodnevno. Možete, na primer, na kraju dana, pre spavanja da odradite ovu vežbu. Važno je da sednete pored deteta i počnete da nabrajate sve "darove" tog dana.

Ovo uključuje sastanke, utiske, ljude, događajte, trenutke, tretmane, dostignuća, uspehe i td... zbog kojih ste zahvalni. Deca predškolskog uzrasta su pod velikim utiskom šta im se sve izdešavalo u toku dana pa može da se desi da se nekih stvari i ne sete.



Ova vežba ga "tera" da se priseti dobrih trenutaka. Na taj način učimo da slavimo pozitivne i dobre stvari, da ih "istaknemo". 2. "Da li se sećaš...." Da bi se prijatna dešavanja od tog dana učvrstila u našem sećanju, potrebno ih je zajedno sa detetom izgovoriti:

"Sećaš li se kako ti je bilo lepo da trčiš niz brdo", "Sećaš li se kako si bio srećan kada ti je prijatelj došao" i td... I sećanja sa negativnom konotacijom mogu da budu razlog za zahvalnost. Na primer, pokvario se automobil pa ste morali peške da vodite dete kući.



Kažite mu kako je lepo što je mogao da gazi po baricama i da uživa u šetnji. 3. "Kako je to kul": Bitno je da naučite dete da prepozna pozitivne stvari. Na primer:"Sjajno je što se cela porodica danas okupila za večeru", "Sjajno je što imamo slobodan dan, i zajedno gledamo crtani film",

"Sjajno je što imamo priliku da crtamo danas". 4. Dobročinstvo. Sami odlučite kada i koliko vremena ste spremni da posvetite ovoj oblasti. Ili ovo radite jednom mesečno ili jednom nedeljno, dnevno kako i kada osetite da možete da pomognete drugim ljudima.

Recimo da možete da očistite nekome dvorište, bacite smeće umesto komšija, kupite hleb, napravite kolače pa odnesete i td...Morate da naučite dete da je sasvim lepo kada poklanjate skoro isto kao i kada primate poklon. 5. "Ti si moj asistenst".

 Kada se deci zahvalite za pomoć, oni se osećaju vrednim. Obične stvari kao što su skupljanje igračaka, ili pranje suđa, ili brisanje stola, postaju im prijatne. Zahvalnost vodi ka činjenici da želja deteta da pomogne postaje sve veća i on želi da pokuša.

stil.kurir.rs

Pokreće Blogger.