22 genijalna savjeta pedagoga: "Ne grdite dijete kad napravi grešku, to je kontraefekat"

Maria Montessori, po čijoj se metodi učenja i vaspitanja otvara sve više škola i vrtića, bila je izuzetno veliki pedagog koja je još pokušala da promeni brojne stavove o vaspitanju djece. 


Ovo su neke od njenih metoda: 1. Djeca najviše upijaju i uče iz onog što ih okružuje. 2. Ako ste iskreni sa svojim djetetom, ono će naučiti šta je pravednost. 3. Ako se dijete osjeća sigurno, ono će učiti i vjerovati ljudima. 4. Ako dijete često grdimo, ono će naučiti kako da osuđuje druge. 5. Ako dijete često hvalimo, ono će naučiti da cijeni druge.

6. Ako se prema djetetu postavljamo neprijateljski, ono će naučiti da tuče i vrijeđa druge. 7. Ako dijete često ismijavate, ono će postati stidljivo. 8. Ako djetetu često govorimo da mora da se stidi zbog svojih postupaka, ono će naučiti da se stalno osjeća krivim. 9. Ako dijete često ohrabrujete, ono će imati veliko samopouzdanje.10. Ako djetetu bude stalna podrška, ono će biti samostalno i samouvjereno. 11. Ako dijete živi u prijateljskom okruženju naučiće kako da nađe ljubav. 12. Nikada nemojte da govorite loše o svom djetetu – ni kada ga nema, a ni pred njim. 13. Umjesto kritikovanja njegovog karaktera koncentrišite se na ono dobro u njemu. Tako neće biti mjesta za ono loše.

14. Uvijek budite spremni da pomognete svom djetetu kao i da odete kada vidite da se samo dobro snalazi. 15. Pomozite svom djetetu da rano počne da spoznaje svijet oko sebe, posebno ako je okružen mirom i ljubavlju. 16. Poštujte dijete čak i kada napravi grešku, tako će brže znati da je ispravi.17. Uvijek slušajte i odgovarajte na dječja pitanja i molbe – tako će znati da ste uvijek tu za njega. 18. Pazite kako se ponašate ispred djeteta jer ono upija naše ponašanje. 19. Poštujte dijete koje odmara, posmatra aktivnosti ostale djece ili razmišlja o nečemu. Nemojte ih tjerati da umjesto toga rade neke druge aktivnosti. I djeci je potrebno razmišljanje.

20. Istina o životu sigurna je kao gravitacija: da bismo živjeli u potpunosti, moramo naučiti da koristimo stvari i da volimo ljude, a ne da volimo stvari i koristimo ljude. 21. U središtu vaspitanja treba da bude sam čovjek. Uvijek treba imati na umu to, da se čovjek ne razvija na fakultetu, nego da njegov duševni razvoj počinje čim se rodi i da je najjači u prve tri godine života. 22. Mi ne možemo da učimo dijete kako da bude umjetnik, ali mu možemo pomoći da samo razvije: Oko koje vidi; Ruku koja sluša, Dušu koja osjeća… |

index.hr

Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin - www.infpult.info

Napomena: Ukoliko preuzimate sadržaj ovog članka OBAVEZNI ste da nas navedete kao izvor uz linkovanje našeg članka.

Pokreće Blogger.