Vladeta Jerotić o braku: "Ne morate se pokoravati mužu, samo budite poslušni"

Riječi Vladete Jerotića liječile su mnoge rane kako na duši tako i na tijelu. On je bio jedan ugledan gospodin koji je zalazio u razne sfere čovjekovog života.


Vladeta Jerotić govorio je o braku i o ljubavi, o tome šta je dobar brak, a šta nije dobar brak. Davao je, kao i uvek, svoje savete kako biti srećan u ljubavi. Kako treba da izgleda uspešan brak? - U braku postoje četiri nivoa komunikacije između partnera: duhovni, intelektualni, emotivni i fizički.

Za dobar brak, bar dva bi trebalo da funkcionišu. Kad popusti jedan ili dva, treba raditi na ostalim. Muž i žena, odnosno svako, treba da rade na svojoj individuaciji. Koliko je ljubomora loša po brak? - Ljubomora počiva na kaptativnoj ljubavi, u osnovi egoističnoj i pohlepnoj.Afektivna osnova ljubomore je strah od odvajanja i strah od gubitka, otud u svakoj ljubomori ima potrebe za posedovanjem i gospodarenjem, koju porodična i šira društvena struktura pojačavaju ili slabe. Ljubomora je manje seksualna strast, više težnja za moći. Šta to tačno znači?

Ne treba mešati individualizam i individuaciju. Svi se rađamo kao individue, ali ovo drugo je proces razvoja koji vodi do ličnosti, koja se piše malim i velikim slovom. Razvijati samog sebe, dakle. Kada se može reći da ima ljubavi u braku? - Ilija Šugajev je napisao knjigu„Jednom za ceo život“ i tamo je zapisao da se ljubav stiče u braku. Zamislite to! Pričao mi je otac Justin crtice koje je čuo prilikom ispovedanja muškaraca i žena. Jedna od njih mu je rekla da svako jutro zagnjuri glavu u pazuh svog muža. Bili su već dugo zajedno, imali odraslu decu.

Kada ju je upitao zašto, ona mu je odgovorila da joj tamo miriše. Imate li savet? - Citiraću Majndorfa koji kaže da monogamna zajednica muškarca i žene zasnovana na večnoj ljubavi postoji samo kao ideal. Zbog toga svako treba da neguje brak. Nije lako sačuvati ljubav.

I nije isto u 50. kao kada ste imali 20 godina. Razvijajte se. Negujmo brak što duže. Šta ćemo bez braka? Trećina Evropljana neće brak, a zašto mladi neće? Zato što su imali loš primer roditelja. Najbolji je negovati ga da doživite zlatnu svadbu. Kako vidite ovu zajednicu u Srbiji?

U Srbiji ima mnogo jalovog nezadovoljstva. Imam običaj da kažem muškarcima da budu pažljivi sa ženama. Svetiće vam se žene posle 50. godine. Zašto? Žena ima dva ženska i jedan muški hormon. Kada u svom životnom ciklusu izgubi prva dva, ostaje ovaj treći – muški!

Drugo, ne držite u strahu majku svoje dece, koja vam je podarila najveći izvor radosti. Šta znači da se žena ne drži u strahu? - Kada kažete E. Ne zaboravimo da je ista ta žena 2.000 godina držana nepismena. Stvari su se u međuvremenu promenile. Kako je to uticalo na muškarce?

Postali su nesigurni. Inače, postoje dve vrste muškaraca: bludnici i sejači života. Prvi spavaju sa ženama, bez velikih emocija i ljubavi. Drugi se žene po nekoliko puta u svakom braku imaju decu, jer ih vole. Šta mi možemo sami da učinimo? - Razvijajte se, dopunjujte se, prosvećujte se.

Rastite! Radite na individuaciji. Jedan moj pacijent mi je posle duge psihoterapije ovako rekao: „Vi se, doktore, zaista mnogo trudite, ali ja ne mogu da se promenim.“ Nemojte to da kažete, nikako! Duh nikada nije star i uvek je sposoban za promene. To je, zapravo, zadatost čovekovog bića.

Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin - www.infpult.info

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.