Savjeti stručnjaka: "Svaki prijatelj je ljubomoran, i tu problemi počinju"

Loši prijatelji mogu biti lošiji po čovjeka nego što mnogi to misle. Važno je dobro proučiti ljude sa kojima se družite i dijelite svoje privatne stvari.


Ljudi odrastaju, sazrijevaju i mijenjaju se, u život nam ulaze drugi ljudi... - pa tako ponekad i prijateljstva mogu krenuti potpuno neočekivanim tijekom. Iako svi mi želimo da s najbliskijim ljudima ostanemo zauvijek prisni, neizbježno je da ćete u toku života prekinuti barem nekoliko prijateljstava.

 U redu je prekinuti prijateljstvo ako ono više ne obogaćuje vaš život, i ako je ta osoba postala "toksična" za vas. Prije nego odlučite želite li zbilja prekinuti neko prijateljstvo  prvo se zapitajte ova pitanja: Prolazimo li samo kroz teško razdoblje, kada prijateljstva ponekad prolaze?



Postoji li opravdan razlog zašto se moja prijateljica/prijatelj počela/o ponašati tako kako se ponaša? Jesam li spremna ili sposobna oprostiti joj/mu zbog situacije u kojoj sam ja bila povrijeđena? Zna li ona/on kako se ja osjećam? Zaslužuje li ona/on to znati?

Ugrožavam li ja svoj integritet, samopoštovanje, zadovoljstvo i sigurnost ako nastavim ovo prijateljstvo? Je li temelj našeg prijateljstva kontradiktoran onome što ja vjerujem da pravo prijateljstvo zapravo jest? Kako prekinuti prijateljstvo?



Kada ste sigurni da je prekid ono što je potrebno napraviti – onda imate nekoliko opcija kako to učiniti. Što ćete učiniti ovisi o vama, ali i o vrsti prijateljstva. Naravno nije isto radi li se o veoma bliskom prijatelju već dulji niz godina ili o usputnom kraćem prijateljstvu.

 Porazgovarajte: Budite spremni na to da će se početi braniti, smišljati izgovore, neće željeti saslušati što imate za reći ili čak početi vas napadati. Po reakciji ćete znati da li je vrijedna vašeg prijateljstva. Ako si uzmete vremena – jasnije ćete moći procijeniti o čemu se radi.

Možda shvatite da ste pretjerali ili da je bila riječ o nesporazumu. A moguće je i da ćete odlučiti samo ograničiti kontakt s tom osobom, a ne u potpunosti prekinuti prijateljstvo. Nema ničeg lošeg u tome da malo "usporite" taj odnos. Možda da ga ograničite tek na povremenu kavu ili telefonski poziv.

Pokreće Blogger.