Psihoterapeut savjetuje - "Bolje se i razvesti nego trpiti 10 stvari"

Prema riječima našeg psihoterapeuta toksičan brak može biti gori i od samoće i usamljenosti.


Ako verujemo da naš brak zaista jeste vredan, da se iskreno volimo, tada treba da se borimo za njega, glasno, bez kompromisa, onda rešenje sigurno postoji. – Tražite da razgovarate, kažite da nećete više ovako i to i mislite, zahtevajte iskrenost, bez odlaganja i samoobmanjivanja.

Nemojte pristajati na neuverljiva objašnjenja i razloge. Učite se međusobno da razgovarate otvoreno. Ali dobro razmislite i postavite sebi neki rok dokle je vredno pokušavati. Dajte sve od sebe dok taj rok ne istekne. Ali kada istekne, ako se ništa suštinski nije promenilo, idite.



Kada treba da se zabrinete: Kad ne žurite kući da s njim podelite ono loše ili dobro što vam se dešava, jer znate da vas on neće utešiti, a radost bi mogao da vam pokvari. - Kad se ne radujete vremenu koje ćete provesti s njim. - Kad strahujete od onog svakodnevnog, ruganja ili ignorisanja.

-Kad znate da se iza svakodnevnih malih svađa oko neopranih sudova ili neprošetanog psa krije nepostojanje ljubavi i neuvažavanje. - Kad pomislite kako, kad biste se sada, takvi kakvi ste, sreli, nikad ne biste izabrali jedno drugo za svog bračnog druga.



Ako u braku nisu srećne i ispunjene, žene se često zatrpavaju kućnim ili poslovnim obavezama ne bi li pobegle od svoje "nesreće". – To nije nikakvo rešenje, naravno, ali mi toga nismo ni svesni dok ne prođe neko vreme, kada shvatimo da smo, bežeći u posao, zapravo bežali od kuće.

Kada u jednom delu svog života osećamo da ništa nije pod našom kontrolom, da smo nemoćni da nešto promenimo, mi se usmeravamo na onaj deo gde osećamo da imamo kontrolu. Na primer, mnoge žene, kada su usamljene, postaju preterano brižne majke ili preterano uredne domaćice.

Pokreće Blogger.