Profesor mikrobiologije savjetuje: "Donje rublje bi se trebalo prati na poseban način"

Donji veš se treba prati na poseban način u zavisnosti od tkanine jer je podložno bakterijama.


Profesor mikrobiologije na njujorškom univerzitetu, Filip Tierno, upozorava da se donji veš oslanja na područje intimne regije gdje se vrlo lako pokupe bakterije koje se onda šire dalje. Posebno je opasna bakterija ešerihija koli koja se teško kasnije oslobađa iz intimne regije i urinarnog trakta.

Ova bakterija može da ostane na koži i posle temeljnog pranja. Tierno savetuje da gaćice uvek perete na najvišim temperaturama uz dodatak izbeljivača da biste uklonili sve bakterije, a jedan par gaćica nikad ne bi trebalo nositi duže od dva dana, piše "Huffington post".



Ako mislite da vaše omiljene gaćice neće izdržati pranje na 90 stepeni onda ih perite u toploj vodi sa deterdžentom koji sadrži peroksid. Profesor savetuje i da veš obavezno sušite na dnevnom svetlu i jakom suncu. Niske temperature na ekonomičnim programima pranja nisu dovoljne da ubiju bakterije.

One najčešće prenose na donji veš i kuhinjske krpe pa dalje ugrožavaju zdravlje, dokazalo je istraživanje britanskog Udruženja za higijenu. Ljudi misle da je odjeća nakon svakog pranja u veš mašini čista, međutim postoji razlika između higijenski čistog i površno čistog .



Takođe ekonomični i drugi programi pranja na niskim temperaturama nisu samo problematični zbog ostataka bakterija, već i unakrsne kontaminacije odnosno prelaska bakterija na druge stvari u veš mašini, zbog čega se stvara tv. “bakterijska supa”.

stil.kurir.rs

Pokreće Blogger.