Nutricionisti ih ne bi jeli, pa zašto bi vi - 10 namirnica koje i nisu tako dobre kao što kažu

Šta je zdrava a šta nezdrava hrana, oko toga se uvijek polemika vodi, ali zna se ko zna najbolje.


MOŽDA će vas iznenaditi popis namirnica za koje su britanski nutricionisti rekli da ih nikad ne bi konzumirali. Na listi se nalaze čak i dijetni proizvodi. A ako nutricionisti izbjegavaju određene namirnice, to je vjerojatno znak da ih ni vi ne biste trebali jesti, piše cosmopolitan.com.

Dijetni/light proizvodi: Light namirnicama se često dodaju šećeri i drugi aditivi kako bi se nadoknadio nedostatak masti, tvrde stručnjaci Gary Taubes i Peter Attia. Preljev za salatu: Gotovi preljevi za salatu se rade s različitim kemijskim tvarima, aditivima i kukuruznim sirupom.



Za pripremu domaćeg, zdravog preljeva treba vam samo malo maslinova ulja, octa i ostalih začina po želji. Gazirani sokovi: Gazirani sokovi sadrže nevjerojatan broj kalorija. "Oprostite Coca-Cola i Red Bull, ali ja nikad ne bih pila vaše napitke jer su krcati umjetnim zaslađivačima i kofeinom.

Radije pijem espresso ili čaj", kaže nutricionistica Katharina Kaise iz tvrtke Freeletics. Mesne prerađevine: Slanina, šunka, hrenovke, kobasice, salame i ostale mesne prerađevine mogu ozbiljno narušiti zdravlje, tvrdi nutricionistica Kim Pearson iz organizacije BetterYou.



Dodaje da je odrasla na farmi i da je vidjela kako tretiraju životinje, što je rezultiralo njenom odlukom da postane vegetarijanka. I toga se drži već 14 godina. Margarin: "Izbjegavam margarin jer obiluje zasićenim mastima, kao i suncokretovo ulje. Radije bih vam savjetovala kokosovo ili maslinovo ulje", savjetuje nutricionistica Cassandra Barns.

Kineska hrana: "Masna, teška, presoljena hrana me napuhuje, a upravo je takva dostavna kineska hrana. Većinom se sastoji od pržene hrane pune ulja koju tijelo teško probavlja", kaže Faye Townsend iz organizacije Protein World. Brza hrana:

Može da sadrži neveroatno visok nivo masti i šećera i naravno hemikalija. Veoma brzo nakon konzumiranja ovakve hrane osetićete grčeve u stomaku i gasove. Takođe, brza hrana ili džank fud može izazvati i iritaciju čije će se posledice videti na koži.

Pokreće Blogger.