Smatraju ih manje vrijednima: 8 strogih pravila kojih bi se trebale pridržavati Saudijke

Kako žene u Saudijskoj Arabiji žive? Sa čime se svakog dana bore? Šta se dešava ako se usude da prekrše pravila? Za njih kažu da su manje vrijednije od muškaraca.


Ovih 11 stvari možda niste znali: 1. Ne smeju nikuda bez pratioca: Žene u Saudijskoj Arabiji nemaju pravo da idu gde žele bez supruga ili muškog rođaka. Osoba koja prati ženu zove se Mahram, a bez njegove dozvole žena ne može da napusti zemlju, dobije posao, da se uda, čak ni da se operiše.

2. Pravo na vozačku dozvolu: Srećom, ova zabrana će uskoro pasti u zaborav. Naime, prethodnih godina je u arapskim zemljama odobrena serija zakona koja se odnosi na liberalizaciju žena. 3. Javni prevoz im je zabranjen: Mogu da se voze vozom, ali isključivo u zasebnom vagonu na kraju voza.



Zato one uglavnom moraju da idu peške, uzimaju taksi ili ih vozi njihov Mahram. 4. Velika crna haljina je obavezna: Na ulici celo telo mora da bude pokriveno, izuzev šaka, stopala i lica. Crna haljina koju nazivaju abaja pravi se od neprovidnog materijala širokog kroja.

Ona ne sme da ističe figuru. Ipak, pravila zavise od regiona u kojem žena živi. Negde su pravila liberalnija, negde veoma stroga i konzervativna - u nekim mestima žene još uvek moraju da nose nikab - komad koji pokriva celo lice, a otkrivene ostaju samo oči.



5. Fakultet nije zabranjen, ali "nije potreban": Žene u Saudijskoj Arabiji imaju pravo da studiraju, ali pod gomilom ograničenja. Iako zvuči besmisleno, u ovoj zemlji fakultetsku diplomu ima više žena nego muškarca, ali je kvalitet obrazovanja na ženskim koledžima daleko od dobrog.

6. Jako mali procenat žena radi: Uprkos mnogim reformama i pomeranju granica, procenat zaposlenih žena je svega 17%. Većina žena u Saudijskoj Arabiji ostaje kod kuće da brine o kući i deci. Ipak, Šerijat ne zabranjuje ženama da rade, sve dok ne zapostavljaju svoje obaveze prema porodici.

 7. Nikada ne otvaraju vrata: Žene ne smeju da imaju posete. Smeju da komuniciraju sa prijateljima, ali isključivo u svom delu kuće. Takođe, dok su u svom domu ne moraju da prate stroga pravila oblačenja. Gosti smeju da posećuju samo drugu polovinu kuće, u koju žena ne sme da ulazi, a ukoliko nešto treba da kaže mužu, može to da učini samo telefonom.

Pokreće Blogger.