Profesorka Novković: "Postoje načini da se djeca zaštite od lošeg društva"

Sve nevolje kreću od lošeg društva, zato se toga najviše i pribojavamo kada su djeca u pitanju. Zato pitali smo profesorku Milicu Novaković da nam objasni kako sačuvati djecu od toga.


Da li postoji način da zaštitimo dete od lošeg društva? Da li uopšte možemo da kontrolišemo sa kim se naše dete druži? Naš narod je odavno rekao da slično privlači slično. Ako zanemarujete dete puštajući ga da radi šta hoće onda očekujte da ćete imati lenjo, pohlepno, nasilno, autoagresivno dete.

Takvo dete će tražiti sebi slične virtuelne sadržaje, poput pucačina, agresivnih crtaća, tražiće u školi i na ulici sebi slične drugare. Ako ne kontrolišete njegove biološke nagone kaznom i nagradom, ako  strpljivo čekate da sam uradi sve što može sam, onda ćete imati zadovoljno i smireno dete.



Ako rano shvatite da ni duhovne nagone ne treba kontrolisati već samo stvarati dobre, onda ste na dobrom putu jer odgajite dete koje neće biti povodljivo, biće svoje i tražiće sebi slične ljude. Ono što doprinosi održavanju harmonije u porodici je umešnost postavljanja zdravih granica.

Budmo pratite koji su uzroci detetovog lošeg ponašanja, popuštanja u školi, druženja sa problematičnnom decom. Zašto bi ste mu ukinuli zadovoljstvo da bude na kompjuteru ako se bavi dobrim sadržajima i ako postiže odlične rezultate u školi.



Ali ako naređa jedinice jer je satima bio na igricama, satima gledao crtaće pa nije stigao da uči onda mu uzimate telefon, lap top - to sada nije kazna već je to postavljanje zdravih granica, jer vi samo uklanjate pravi uzrok problema...  Da li postoji način da zaštitimo dete od lošeg društva?

Da li uopšte možemo da kontrolišemo sa kim se naše dete druži? Naš narod je odavno rekao da slično privlači slično. Ako vaspitavate kaznom i nagradom ili prosto zanemarujete dete puštajući ga da radi šta hoće, da sate provodi uz najgore virtuelne sadržaje onda očekujte da ćete imati lenjo, pohlepno, nasilno, autoagresivno dete. Takvo dete će tražiti sebi slične virtuelne sadržaje, poput pucačina, agresivnih crtaća, tražiće u školi i na ulici sebi slične drugare.

 Ako vaspitavate dete bez i jednog plišanog modela, ako ne kontrolišete njegove biološke nagone kaznom i nagradom, ako mu dopustite da jede kada je gladno, da strpljivo čekate da sam uradi sve što može sam, onda ćete imati zadovoljno i smireno dete. Ako rano shvatite da ni duhovne nagone ne treba kontrolisati već samo stvarati dobre, uslove da se ti nagoni razviju, onda ste na dobrom putu jer odgajite dete koje neće biti povodljivo, biće svoje i tražiće sebi slične ljude.

 Ono što doprinosi održavanju harmonije u porodici je umešnost postavljanja zdravih granica, kada je vreme za granice. Sve što ne ugrožava život deteta, pa i vaš treba detetu dopustiti, da bi iskusilo ono za čim ima potrebu. Budmo pratite koji su uzroci detetovog lošeg ponašanja, popuštanja u školi, druženja sa problematičnnom decom. Zašto bi ste mu ukinuli zadovoljstvo da bude na kompjuteru ako se bavi dobrim sadržajima i ako postiže odlične rezultate u školi.

Ali ako naređa jedinice jer je satima bio na igricama, satima gledao crtaće pa nije stigao da uči onda mu uzimate telefon, lap top. To sada nije kazna već je to postavljanje zdravih granica, jer vi samo uklanjate pravi uzrok problema... Ako uz izvorno vase dete uvek ima malo više knjige, od ekrana, ako je često u prirodi i zdravoj, realnoj igri, onda budite sigurni da će mu se priključivati deca slična njemu.

Pokreće Blogger.