7 stvari koje mnogi zamjeraju majci, umjesto da kažu: "Hvala na odgoju, oprošteno ti je sve"

Uobičajeno je da se majka voli, kao neko nepisano životno pravilo. Premda, ima ljudi koji prema majkama, naročito kada odrastu, postanu poprilično ravnodušni.


Zbog svega navedenog ne osuđujmo naše majke, već prepoznajmo razloge zašto ‘mrzimo’ svoju majku i oprostimo svojoj majci – mi smo njena slika i prilika, možda nesavršena, ali svakako rezultat njenog truda i procesa odgoja koji je sve samo ne lagan posao.

Na kraju krajeva ovdje smo, čitamo ovaj članak, želimo učiti, nije li naša majka ipak napravila velik posao?! Prođimo zajedno našu ‘check listu’ koliko zapravo zamjeramo svojoj majci; 1. Draga majko, nisi me dovoljno grlila, mazila i ljubila. 2. Draga majko, uvijek si me više kritizirala, nego hvalila.



3. Draga majko, savjeta i prodika je uvijek bilo, ali jesi li me slušala?! 4. Draga majko, obećanje ipak nije ludom radovanje?! 5. Draga majko, tvoje kazne uvijek su mi teško padale. 6. Draga majko, uvijek sam ja bio/la dežuran krivac. 7. Draga majko, ‘volim te’ su dvije riječi koje znače mnogo.

Nije važno jesmo li se pronašli u svih sedam točaka, u jednoj ili niti jednoj, važno je da kažemo svojoj majci “hvala majko što si me odgojila, oprošteno ti je sve što možda nije bilo idealno i volim te draga majko bezuvjetno”. Učimo iz pogrešaka i učimo cijeli život.



Prenesimo mudrosti kojima se bogatimo za života na svoju djecu. Duboko u nama postoji osjećaj da je život neprestani ciklus primanja i davanja energije. Ponekad je ta izmjena lagana i jedva se može zamijetiti, drugi put to je vrtlog energije i tada znamo da aktivno sudjelujemo u životu.

Bez tog aktivnog jedinstva suprotnosti, život bi bio tek pasivno vegetiranje, a ne izmjena energija ravna kakvom vulkanu ili suncu. Naša majka je svoj dio tog životnog ciklusa ispunila, štafeta je prenesena, odgovornost je sad na nama. Naša djeca bit će zahvalna, a naša djeca su naša radost, svjetlo i budućnost.

Pokreće Blogger.