Žene bi trebale znati - 11 simptoma koji mogu ukazati na hormonski poremećaj

Hormonski poremećaj se ne može lako uočiti ali postoje simptomi koji ukazuju na to.


1. Stalni porast telesne težine: Ukoliko imate bilo kakvih problema sa težinom, to ne mora da znači da se ne hranite ispravno i da se malo krećete. Ponekad, krivac može biti hormonalni poremećaj. 2. Problemi sa libidom: Ovo se odnosi ne samo na muškarce, već i na žene.

Seksualnu želju kontrolišu androgeni hormoni koji se proizvode u testisama (kod muškaraca) i jajnicima (kod žena). Nedostatak ovog hormona dovodi do toga da postajemo sve manje i manje zainteresovani za seks. 3. Hronični umor: Najverovatnije je razlog u kortizolu.Njegov višak u krvi tera organizam da stalno radi u režimu "bori se ili beži", a to ga iscrpljuje. Upravo je kortizol taj koji  dovodi do toga da osećate prazninu i umor. 4. Nesanica i isprekidan san: Nedostatak sna dovodi do narušavanja procesa proizvodnje 10 različitih hormona.

Oni kontrolišu apetit, zdravlje srca, mentalno zdravlje i zdravlje reproduktivnih organa. Narušavanje sna izaziva nedostatak estrogena – hormona koji reguliše menopauzu i cikluse spavanja. 5. Preterano znojenje: Znojenje – još jedan siguran znak hormonskog poremećaja.Najverovatnije, noćno znojenje je posledica nedostatka seratonina. A to je hormon koji, između ostalog, kontroliše raspoloženje i osećaj sigurnosti i bezbednosti. 6. Preterana želja za slatkim: To je takođe znak problema sa štitnom žlezdom i jedan od prvih znakova hipoterioza.

Osim toga, problem može biti izazvan preopterećenjem nadbubrežne žlezde. Ako ta žlezda luči previše kortizola i adrenalina, vi ćete stalno želeti nešto slatko, jer je šećer najbolji izvor energije za slučaj borbe, ili bekstva. 7. Gubitak kose: Uvek se verovalo da su ćelavost i gubitak kose rezultat nedostatka testosterona.

Ali sada lekari ukazuju na to da je razlog i u drugom hormonu - dihidrotesteronu (DHT). Njegov nedostatak i izaziva većinu problema sa kosom. 8. Imate češće krvarenje iz desni. 9. Stopala su vam veća. 10. Osećate metalan ukus u ustima. 11. Odjednom su vam se pojavile smeđe mrlje na licu.

Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin - www.infpult.info

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.