Obratite pažnju: Svrab tjemena bi mogao ukazivati na veće probleme

Svrbež vlasišta često se pojavljuje i u nedermatološkim stanjima kao što su hladnoća.


Svrbež vlasišta je upalna ili infektivna reakcija kože uz sam korijen dlake. Može početi iznenada i trajati vrlo kratko uz blage simptome. - Česta je pojava kod žena između 35. i 70. godine, a može se izrazito pojačati u razdobljima stresa ili većih psihofizičkih napora. No javlja se i kod muškaraca.

Za mnoge pacijente svrbež je nelagodan simptom te može značajno narušiti kvalitetu života ako se pravodobno ne liječi - objašnjava dr. Klaudija Šebetić, dermatologinja iz zagrebačke Poliklinike Šebetić. Neki se pacijenti žale ne samo na svrbež vlasišta nego i na osjećaj žarenja.



 Ozbiljnost i trajanje svrbeža vlasišta ovise o njegovu uzroku. To je uglavnom prhut ili seboreični dermatitis, koji nastaje zbog razmnožavanja kvasaca i masne kože. Tu su i čimbenici poput akni i hormonalnih oscilacija koji povećavaju rizik od nastanka seboreičnog dermatitisa.

Čest uzrok su i alergije na kozmetičke preparate, iako su te reakcije blaže. - Svrbež može biti prisutan i u djetinjstvu - kod vrtićke i školske djece svrbež vlasišta često uzrokuje uš (Pediculosis). On može biti velik problem ako se ne liječi cijela obitelj, vrtićka grupa ili razred.



I gljivične bolesti (Tinea capitis) mogu biti uzrok svrbeža u djece. Stoga ih je potrebno na vrijeme liječiti, da se uzročnik ne bi dalje širio. Atopijski dermatitis također može već u djetinjstvu početi sa svrbežom vlasišta, crvenilom i ljuskanjem uz promjene i po cijelom tijelu - ističe dr. Šebetić. A u vlasištu koje je zahvaćeno psorijazom ljuske su veće i izražajnije, a samo je vlasište na opip tvrdo i zadebljano.

Pokreće Blogger.