Kako prepoznati - 10 znakova da vam možda smeta gluten

U današnje vrijeme mnogo se polemiše o glutenskoj prehrani i koliko je zdrava/nezdrava.


Pošto se većina problema nedovoljnog lučenja hormona štitne žlijezde nalazi negdje na spektru autoimunih oboljenja, potrebno je shvatiti što izaziva imunološki sustav da “napada” štitnu žlijezdu. Ono što se događa slučaj je zamjene identiteta, a gluten jedan od glavnih krivaca.

Kada gluten, protein koji se nalazi u pšenici i žitaricama, prođe kroz sluznicu crijeva i uđe u krvotok, vaš imunološki sustav će označiti strano tijelo antitijelima za uništavanje. Problem je što imunološki sustav može štitnu žlijezdu zamijeniti za gluten uslijed čega ona može biti pod “napadom”.



Netolerancija na gluten-: Istraživanja pokazuju da samo oko 10% osoba s celijakijom imaju simptome netolerancije na gluten. Približno svaka dvadeseta osoba na svijetu ima necelijačnu netoleranciju na gluten. Većina osoba s autoimunim oboljenjima izbjegava gluten nekoliko tjedana.

Nakon toga odustaje (jer nisu sigurni je li ovaj protein uzrok njihovih problema), istraživanja pokazuju da je potrebno i do šest mjeseci kako bi se organizam oporavio od upalnog odgovora. 10 znakova da vam smeta gluten: Probavne smetnje, su plinovi, nadutost, proljev pa čak i zatvor.





Keratoza pilaris (poznata i pod nazivom “pileća koža”) na rukama.  Zamor ili umor nakon unošenja obroka koji sadrži gluten.  Dijagnoza autoimunog oboljenja, kao što su Hašimotov tiroiditis, reumatoidni artritis, lupus, psorijaza, ulcerozni kolitis, skeloderma ili multipla skleroza. 

Neurološki simptomi, kao što su vrtoglavica ili osjećaj da nemate ravnotežu.  Hormonska neravnoteža.  Migrenske glavobolje.  Dijagnoza kroničnog umora ili fibromijaglije.  Upale, otok ili bol u zglobovima (prstima, koljenima, kukovima).  Problemi s raspoloženjem, kao što su anksioznost, depresija i promjene-

atma.hr

Pokreće Blogger.